Felsefe Kitapları

Sanatın Felsefesi ve Felsefenin Sanatı Pdf indir

Sanatın Felsefesi ve Felsefenin Sanatı pdf indir, Felsefe Bilimi türünde kaleme alınan Sanatın Felsefesi ve Felsefenin Sanatı kitap ile ilgili özet bilgiler. Sanatın Felsefesi ve Felsefenin Sanatı kitabı yazar Nazım Özüaydın tarafından kaleme alınmıştır. Sanatın Felsefesi ve Felsefenin Sanatı kitabı Türkçe sayfadan oluşmakta olup 2004 ile basılmıştır. ebatında olan Sanatın Felsefesi ve Felsefenin Sanatı kitabın Ütopya Yayınevi tarafından yayınlanmıştır. Yazımızda Sanatın Felsefesi ve Felsefenin Sanatı pdf oku, Sanatın Felsefesi ve Felsefenin Sanatı PDF yandex, Sanatın Felsefesi ve Felsefenin Sanatı PDF Drive gibi indirme linklerinden indirebilirsiniz.

Sanatın Felsefesi ve Felsefenin Sanatı PDF Oku

Bu kitap, sanatın ne’liği üzerine kafa yoran filozof, düşünür ve sanatçıların metinlerinden oluşuyor.

Sartre, Croce, Dewey ve Heidegger’e ait ilk beş metin sanatın ‘ne’liğine değiniyor; estetik alanına yeni tartışmalar getiriyor. Hemen ardından Taminiaux da Heidegger’in ‘Sanat Yapıtının Kökeni’ adlı mühim çalışmasının izini sürüyor. Adorno’nun yazısı, yakın arkadaşı Benjamin’in ‘Mekanik Yeniden Üretim Çağında Sanat Yapıtı’ adlı ünlü makalesine bir eleştiri niteliği taşıyor. Lukacs, burjuvazinin bireycilik anlayışıyla sulandırılmış bir gerçekliğin birbirlerini beslediğini; fakat, bunların perspektifsizliklerinin ortaya serilmesini ve alaşağı edilmesi gerektiğini savunuyor. Camus ise, gerek kapitalist gerek totaliter rejimlerin sanattaki yaratıcı dürtüyü öldürdüğünü ileri sürerek, her türlü dayatmacı zihniyete karşı başkaldırmayı öğütlüyor. Langer, bilimde ve sanatta soyutlamadan ne bilinmesi gerektiğine eğilirken Greenberg ve Krauss ise, ‘kiç’ konusuna el atıyorlar. Eleştirmen ve sanat tarihçisi Fried, minimal ve kavramsal sanat yanlılarının saldırılarına karşı, resim sanatının sözcülüğünü yapıyor. Kaprow, doğal çevredeki insan eylemlerine, Smithson da başlıbaşına doğal çevreye dikkat çekerek, öte yandan sanata yeni alanlar önerirlerken öte yandan da galeri ve küratörlerin dayatmalarına nasıl karşı çıkılması gerektiğine kafa yoruyor. Buren, Atkinson ve Baldwin resim sanatının egemenliğine başkaldırırken, buna karşılık Manzoni ve Schier, resim sanatının hâlâ söyleyecek bir şeyleri olduğunu savunuyor. Rose, görsel bir imge olarak cinsel beden politikaları üzerine düşünüyor; yeni bir dille tarihin yeniden yazılması gerektiğine işaret ediyor.

Topluca bakıldığında, kitaptaki metinler sanata ilişkin belli bir düşüncenin izini sürmekten fazla, farklı düşünce ve yaklaşımları göz önüne seriyor, yeni açılımlar öneriyorlar. ‘Sanatın Felsefesi Felsefenin Sanatı’; ‘çağdaş sanat’ ve ‘düşünce’ konularında kafa yoranların, iş üretenlerin okuması gereken bir kitap.

Baskı Yılı: 2004

Dili: Türkçe
Yayınevi: Ütopya Yayınevi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu