Pdf Kitap Arşivi

Halil İnalcık Seti-6 Kitap Takım Pdf indir

Halil İnalcık Seti-6 Kitap Takım pdf indir, Tarih türünde kaleme alınan Halil İnalcık Seti-6 Kitap Takım kitap ile ilgili özet bilgiler. Halil İnalcık Seti-6 Kitap Takım kitabı yazar Halil İnalcık tarafından kaleme alınmıştır. Halil İnalcık Seti-6 Kitap Takım kitabı 1264 sayfadan oluşmakta olup 2. Hamur ile basılmıştır. 13,5 x 21 ebatında olan Halil İnalcık Seti-6 Kitap Takım kitabın 1. Basım Kronik Kitap tarafından yayınlanmıştır. Yazımızda Halil İnalcık Seti-6 Kitap Takım pdf oku, Halil İnalcık Seti-6 Kitap Takım PDF yandex, Halil İnalcık Seti-6 Kitap Takım PDF Drive gibi indirme linklerinden indirebilirsiniz.

Halil İnalcık Seti-6 Kitap Takım PDF Oku

OSMANLI İMPARATORLUĞU KLASİK ÇAĞ1300-1600

OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN KURULUŞ ÖYKÜSÜ…
Bir sınır beyliğiyken dünyanın en kuvvetli devletine dönüşen Osmanlı İmparatorluğu’nun hikâyesi… Merhum Halil İnalcık’ın ülkeler arası akademik çevrelerde tanınmasına vesile olan, bir çok dile çevrilen ve alanında temel kaynak olarak kabul gören dev eser…
Klasik Çağ tabirini tarih literatürüne kazandıran İnalcık bu eserinde Osmanlı İmparatorluğu’nun 1300-1600 senelerı içindeki siyasi gelişmelerini, devlet yönetimini, iktisadi örgütlenmelerini ele almakta, meseleye özellikle kurumlar üzerinden bakmaktadır.
Hâlâ tartışılmakta olan Osmanlı tarihinin dönemlendirilmesi konusuyla başlayan kitabın ilk bölümünde Osmanlı Devleti’nin kökeni, sınır beyliğinden imparatorluğa geçiş macerası, Fetret Dönemi ve ardından gelen toparlanışı, imparatorluğun iyice kuvvetlenerek bir dünya gücü oluşu ve gerileme meseleleri ele alınmaktadır. İkinci bölümde Osmanlı’nın özellikle devlet yönetimi analiz edilmekte; hanedanın doğuşu, tahta çıkış (cülus), devlet kavramı ve sınıf sistemi, hukuk, saray, merkezi yönetim, eyalet yönetimi ve İnalcık hocanın üzerinde en fazla durduğu konu olan timar sistemi incelenmektedir.
Üçüncü bölümde Osmanlı İmparatorluğu’ndaki ekonomik ve toplumsal yaşam üzerinde durulmakta ve ülkeler arası ticaret, Osmanlı kentleri, ulaşım ağı, kentli nüfus, lonca ve tüccarlar gibi konular anlatılmaktadır. Dördüncü bölümde imparatorluk halkının dini yaşamı, kültür ortamı, medreseler, ulema, ilmi çalışmalar, bağnazlık ve halk kültürü ile tarikatlar özetlenmektedir. Kitabın son bölümünde ise Osmanlı hanedanı soyacağı, Osmanlı tarihi kronolojisi, sözlük, ağırlıklar ve ölçüler gibi tarih tutkunlarının hem işlerini kolaylaştıracak hem de bundan sonraki okumalarını zenginleştirecek ekler bulunmaktadır.
Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600), Osmanlı tarihine ilgi duyan herkes için vazgeçilmez bir başyapıt…

 

İMPARATORLUKTAN CUMHURİYETE
OSMANLI SOSYAL TARİHİNE VE MODERN TÜRKİYE’NİN DOĞUŞUNA HALİL İNALCIK BAKIŞI…
Tarih alanında dünyanın tartışmasız en büyük isimlerinden birisi olan Halil İnalcık’ın, Osmanlı sosyal tarihi ve modern Türkiye’nin ortaya çıkışıyla alakalı çalışmaları bir arada.
Kitabın ilk bölümü, Osmanlı İmparatorluğu’nun siyasi ve toplumsal sisteminin temelini oluşturan toprak meselesi, çift-hane uygulaması ve tahrir meselesini irdeliyor. Daha sonra Osmanlı tebaası gayrimüslim milletlere dair arşiv vesikalarını, Rum Ortodoks Kilisesi’nin yetki alanını, Osmanlıların Sefarad Yahudilerine iskân hakkı vermesinin özel koşullarını, modern Avrupa’nın gelişmesinde Türk tesirini ve sultanın siyaset bölgesindeki diğer güç odaklarıyla iktidar mücadelesinin dönüşümünü konu alıyor.
Kitabın ikinci bölümü İmparatorluktan Cumhuriyete geçiş sürecine ışık tutuyor. Özellikle Avrupa ile Ortadoğu içindeki Türkiye’nin stratejik konumu ve 1924’de Halifeliğin kaldırılması ve Atatürk inkılapları içindeki ilişkiye dair incelemeleri, İnalcık’ın modern Türkiye Cumhuriyeti tarihi incelemelerinda da ne denli mühim bir yer teşkil ettiğini gösteriyor.
İmparatorluktan Cumhuriyete, hem meslekten tarihçiler hem de tarih meraklıları için bir başucu kaynağı.

 

OSMANLI’DA DEVLET, HUKUK VE ADÂLET
OSMANLI’NIN ÜÇ BÜYÜK GÜCÜ: DEVLET, HUKUK, ADALET
Milletleri millet yapan tarihleri ve kültürleridir. Tarihsiz bir millet, kişiliğini kaybetmiş bireye benzer. Bu kitabı okuyanlar bekliyoruz ki, Osmanlı Devlet-i ‘Aliyye’sinin (İmparatorluğunun) bir çok millet ve dini, altı yüz yıl nasıl bir arada tuttuğunu ve nasıl idare ettiğini öğrenmiş olacaklar.”
Halil İnalcık
Altı asır boyunca egemenliğini devlet, hukuk, adalet anlayışıyla sağlayan Osmanlılar, iktidarlarını ise kanun ile ahlak dengesiyle ayakta tutmuşlardır. Batı kaynaklarında Osmanlı halkından herhangi bir kimsenin hükümdarı bile dava edebileceğinden övgüyle bahsedilmiştir. Bunun yanı sıra bürokratlar ise hükümdarın asli prensipleri ezip geçmesi karşısında onu tahtından edebilmişlerdir. Hem Osmanlıları “Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye” yapan hem de “Devlet-i Ebed-müddet” sözünü slogan olmaktan kalıcı bir mekanizma haline getiren düşünce, din ve devletin selameti adına devlet-hukuk-adalet güçlerinin bir direnç unsuru olarak daima bir arada yaşamış ve yaşatılmış olmasıdır.
Tarih yazıcılığında çığır açmış olan Halil İnalcık, bu kitabında devlet anlayışı, kanun rejimi, kanunların uygulanış şekili ve adalet metotları üzerine önceden yayınlanmış özel incelemeleri bir araya toplamıştır. Okuyucular kitabı bitirdiklerinde, Osmanlı devletinin bir çok millet ve dini altı asır nasıl bir arada tutup idare ettiğini en orijinal bilgiler eşliğinde öğrenmiş olacaklardır.

 

OSMANLI VE AVRUPA
Osmanlı Devleti’nin Avrupa Tarihindeki Yeri
“15. ve 16. yüzseneler Avrupa’sı, zamanın büyük politik-ekonomik gücü Osmanlı’yı hesaba katmadan anlaşılamaz.”
“Avrupa tarihiyle Osmanlı tarihi iki paralel tarihtir; bundan dolayı iki dünyanın tarihi karşı karşıya geldirmalı olarak incelenmelidir.”
Halil İnalcık
15. yüzyılın ortalarından bu yana Osmanlı, Avrupa tarihini şekillendirmede çok mühim bir rol oynamıştır. Osmanlı’ya referansta bulunmaksızın raison d’etat, reel politik, güç dengesi ve hatta Avrupa kimliği gibi kavramları açıklamak olabilecek değildir. Osmanlı ile Avrupa içinde karşılıklı etkiler aşikâr olduğu halde ne yazık ki bu etkileşim Batı tarihçiliğinde çok fazla dikkate alınmamıştır.
Hristiyan Haçlı geleneği, uzun süren savaşlara bağlı olarak gelişen düşmanlık, kültürel yabancılaşma gibi bazı tarihsel nedenlerden ötürü ve belki de Osmanlı’nın Aydınlanma sürecinin dışında kalması bundan dolayı Osmanlılar Batı tarihçiliğinde genelde Avrupa ve Avrupalılığın zıtı ve antitezi olarak ele alınmıştır. Oysa taraflar içinde çatışmadan çok daha yükseksı mevcuttur.
Osmanlı Devleti’nin modern Avrupa’yı şekillendirmedeki etkileriyle birlikte Batı tarihindeki yeri ve Avrupa’yla içindeki siyasi-ekonomik ilişkiler, sosyo-kültürel bir karşılaşma olarak en büyük tarihçilerimizden Halil İnalcık’ın kaleminden, Osmanlı ve Avrupa‘da…

 

TANZİMAT VE BULGAR MESELESİ
“Halil İnalcık’ın doktora tezi olan ve daha 26 yaşındayken bitirdiğı ‘Tanzimat ve Bulgar Meselesi’, hâlâ hem içerik hem de yöntem olarak alanında öncülüğünü koruyor. Tanzimat’ın ilanından sonra Bulgaristan bölgesinde çıkan ayaklanmaları, çözümlenemeyen toprak meselelerine ve köylülerin sıkıntısına bağlayan; çift taraflı arşiv ve kaynak incelemelerina dayanan bir tezdir. Türk tarihçiliğinin Balkan ülkeleri içinde objektif ve bilimsel tahlil kapasitesine öncü olarak oturduğunu gösteren bir araştırmadır. Genç tarihçinin sosyal bilimlerde ulaştığı düşünce ve analiz kapasitesini gösterir.
Halil Hocanın ‘Tanzimat ve Bulgar Meselesi’ aranan, kayıp bir muhalled eserdi. Bir öncü kitaptı. Kronik Kitap bu eseri bir anı baskısı olarak okuyucularına sunuyor.”
İlber Ortaylı

 

OSMANLI TARİHİNDE EFSANELER VE GERÇEKLER
BUGÜNE KADAR OSMANLI TARİHİNE DAİR OKUDUKLARINIZIN ÇOĞU BİRER EFSANEYDİ…
Osmanlı tarihinin kaynaklarına inildiğinde bir çok abartılmış olay ve efsanevî şahsiyet görmek olabilecek. Bu durumda okurlar şu soruyu sormakta çok haklı: “Kaynakları bile böyleyse, biz kendi tarihimizi nasıl öğreneceğiz?” İşte bu soruya yanıt verebilmek için Osmanlı tarihçiliği hususunda tüm dünyanın parmakla gösterdiği Halil İnalcık, özel olarak araştırdığı 18 konuya özel bir dosya hazırlar ve bu dosyaya şu ismi koyar: Osmanlı Tarihinde Efsaneler ve Gerçekler.
Halil İnalcık kitabına Anadolu’nun Türkleşmesi sürecinde Rumlarla olan irtibat, İzmir’i fethedip Bizans’ı ürküten Türk komutanı Çaka Bey, son araştırmalar eşliğinde Ertuğrul Gazi’nin gerçek hikâyesi gibi kuruluş döneminin en mühim sayfalarıyla başlıyor.
Kitabın devam eden sayfaları içinde Çelebi Mehmed’in iktidar yolu, İstanbul Kuşatması’ndaki kritik üç gün, İstanbul’un fethi gibi bi hayli enteresan ve kritik konular mevcut.
Boğazların 800 yıllık tarihi ve İstanbul, Sultan II. Osman’ın katli, iç savaş döneminin en araştırılan şahsiyeti Kösem Sultan, Sultan I. İbrahim’in hal’i ve katli, Osmanlıların Avrupa’da Protestanlığın yayılmasındaki rolü ve son kez İnalcık’ın Türk Tarih Kongrelerinin değerlendirmesi ile kitap son buluyor.
Araştırmalara özgünlük kazandıran ve birer ispat değeri taşıyan fotoğraflarla Osmanlı Tarihinde Efsaneler ve Gerçekler’de Halil İnalcık, koca bir imparatorluğu yeniden ayağa kaldırıyor. Bu kitap sayesinde, size öğretilenlerin üzerine daha fazla bilgi koyabilir veya bildiklerinizin yalnızca bir efsaneden ibaret olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu